Voedingssupplementen tijdens Sportvasten

Het gebruik van voedingssupplementen tijdens de sportvasten kuur zorgt ervoor dat u sneller en effectiever de metabole switch van suiker- naar vetverbranding maakt. Verder zorgen de supplementen voor extra gewichtsverlies, minder opbranden van eigen spierweefsel, minder honger en extra snel herstel na de kuur. Deze supplementen zijn op basis van wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld en zijn onmisbaar tijdens de sportvasten kuur.

Welke en hoeveel supplementen u het beste kunt innemen, is op voorhand niet te zeggen en wordt bepaald door de sportvasten coach. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat sommige stoffen de metabole switch stimuleren, echter er zijn ook stoffen die dat tegenwerken. De belangrijkste stimulerende stoffen zijn bepaalde aminozuren en mineralen en belangrijke verstorende stoffen zijn bepaalde anti-oxidanten in hoge doseringen. Daarom kan er door de sportvasten coach een bloedonderzoek gedaan worden en doet u zelf tijdens en na de kuur regelmatig een urinetest. Ook na de kuur kan het nuttig zijn de juiste voedingssupplementen te gebruiken om de metabole switch in stand te houden. De basis blijft echter het juiste voedingspatroon en het sporten. Zonder deze twee werkt geen enkel voedingssupplement.

In de volgende alinea's worden de belangrijkste supplementen genoemd die u tijdens de sportvasten kuur kunt gebruiken.

Metabolic Switch
Het basissupplement dat bij iedere sportvasten kuur zit inbegrepen is de Metabolic Switch. De naam geeft direct de functie weer: het helpt tijdens de sportvasten kuur de schakelaars om de suikerverbranding om te zetten naar vetverbranding. Daarnaast bevat het stoffen die ervoor zorgen dat tijdens de metabole switch er niet ook spierweefsel wordt afgebroken. Dit risico is door de korte duur van de kuur niet heel groot, maar wordt door dit supplement alsnog sterk verminderd. Bij de langere sapvastenkuren, zoals deze plaatsvinden in Duitsland en bij veel laag calorische diëten, vindt altijd afbraak van spierweefsel plaats. Als laatste voordeel zorgt Metabolic Switch ervoor dat de hersenen gemakkelijker energie kunnen vrijmaken, waardoor het hongergevoel minder is.

MultiHealth Basic, Extra Iron, B-Forte of Complete+Urinetest
Tijdens het sportvasten krijgen we niet alle nodige vitamines en mineralen binnen. We eten immers op de afbouwdagen geen eiwitten en tijdens de vastendagen eten we bijna helemaal niets. Het lichaam heeft echter wel vitamines en mineralen nodig om de metabole switch goed te kunnen maken en om te herstellen na de sportvasten kuur. Bij de sportvasten kuur ontvangt u daarom een supplement multivitaminen (MultiHealth) op basis van de testen die u sportvasten coach bij u doet. De dosering van deze Multi stelt u tijdens de kuur bij met behulp van de uitslag van uw urinetest.

De sportvasten coach bepaalt of u de MultiHealth met of zonder ijzer krijgt. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat bij lage waarden van hemoglobine (dit eiwit wordt aangemaakt met behulp van ijzer om zuurstof te transporteren) u veel meer geneigd bent in de suikerstand te gaan en te blijven staan waardoor de metabole switch naar vetverbranding moeilijker is. Heeft u geen ijzertekort dan is het niet nodig extra ijzer in te nemen. Het is dus van groot belang de juiste Multi te kiezen.

Naast een goed ijzerniveau zijn ook de B-vitamines belangrijk. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met reeds gevorderd overgewicht een verstoring kunnen hebben in de stofwisseling. In dat geval is het gebruik van extra B-vitamines nodig. Ook dit wordt bepaald door uw coach.

Op basis van de resultaten van het onderzoek dat uw coach bij u doet, krijgt u dus een Multi met gezonde hoeveelheden vitamines en mineralen (MultiHealth Basic) of een Multi met extra ijzer (MultiHealth Iron) of een Multi met extra B-vitamines (MultiHealth B-Forte) of een Multi met extra ijzer en B-vitamines (MultiHealth Complete).

Omega-3 PUFA extra onverzadigd
Het gebruik van visolie capsules is bewezen effectief bij het ondersteunen van het afslankproces. De werkingsmechanismen waren tot voor kort niet bekend. Inmiddels heeft men ontdekt dat de onverzadigde vetzuren in visolie, vooral de zogenaamde PUFA's (meervoudig onverzadigde vetzuren) helpen bij de metabole switch in de spiercel. Het gaat dan niet alleen om de vetzuren EPA en DHA, die vaak genoemd worden op visolie capsules, maar ook om de andere onverzadigde vetzuren. De Omega-3 PUFA Extra bevat extra veel onverzadigde vetzuren om de metabole switch verder te ondersteunen.

Gebufferde Cal-Mag-Zink
Afhankelijk van uw doelstelling en of u man of vrouw bent, kan het verstandig zijn extra calcium, magnesium en zink in te nemen, omdat deze mineralen tijdens de kuurdagen te weinig worden ingenomen vanuit de voeding. Deze mineralen zijn echter heel belangrijk voor de gezondheid en de vetverbranding. De calcium-magnesium-zink (Cal-Mag-Zink) is ontzuurd, zodat het lichaam tijdens de kuur extra geholpen wordt met de ontgifting.

Andere supplementen
De sportvasten kuur is ontwikkeld op basis van de bovenstaande 4 supplementen. Het gebruik van andere supplementen, bijvoorbeeld een andere Multi of vitamine C of E, kan het effect volledig teniet doen. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat 1000 mg vitamine C en 400 IE vitamine E de aanmaak van PGC1 tijdens en na het sporten bijna volledig blokkeerde, terwijl deze zonder de vitamines meer dan verdubbelde. PGC1 is een van de hoofdschakelaars die we willen omzetten van suiker- naar vetverbranding. Het is dus verstandig te overleggen met uw sportvasten coach welke supplementen u mag blijven gebruiken en met welke u absoluut moet stoppen. De urinetest, die u bij uw MultiHealth krijgt, moet absoluut negatief zijn voordat u aan de kuur mag beginnen. Deze test moet in de laatste dag van de opbouwfase juist weer positief zijn om voldoende herstel te waarborgen als de metabole switch eenmaal heeft plaatsgevonden.


Ga verder naar 'locaties sportvasten'

Sportvasten


www.sportvasten-kuur.nl is onderdeel van TIM Personal Training en Coaching