Resultaten

Afslankresultaten: Sportvasten is de methode om je leven een nieuwe impuls te geven en om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Sportvasten is geen dieet. Het is een 10-daagse training waarbij de spieren en de lever getraind worden in het verbruiken van vet in plaats van suiker. Daarvoor moet je dus sporten tijdens de vastenkuur. Hierdoor ga je meer vet verbranden, meer vet weghalen uit de overmatige vetreserves en wordt de behoefte aan snaaien en het tussendoor snoepen veel minder. Sportvasten is een gezondheidsprogramma, waarbij gewichtsverlies eigenlijk een bij-effect is.

Tijdens de sportvastenkuur switchen de spieren en andere weefsels van suiker- naar vetverbranding. Dit noemen we de ‘metabolic switch’. Hierdoor zul je effectiever je lichaamsvet, met behulp van sport en gezonde voeding, kunnen wegbranden en weghouden. Het aantal kilo’s dat je tijdens de kuur kwijtraakt, gemiddeld 2 tot 4 kg bij vrouwen en 3 tot 6 kg bij mannen, is al een prachtig resultaat. Toch wordt de echte winst pas behaald na de sportvastenkuur. Doordat je met de aangepaste voeding meer gezonde calorieën binnenkrijgt en met 2 tot 3 keer per week 30 minuten training je lichaam in de vetverbranding houdt, val je stap voor stap steeds verder af.

Sportvasten zorgt als een van de weinige methoden dat ook de behoefte aan snoepen en onnodig tussendoor eten verminderd. Doordat je lichaam meer vet verbrandt, wordt de suikervoorraad minder snel afgebroken en kun je dus uren langer zonder suikerhoudende voeding en snoep. Je lichaam zal hier derhalve ook niet om gaan vragen. Feit is wel dat je het niet op moet gaan zoeken, een bepaalde instelling is wel een pré.

Sportresultaten:
Sportvasten is een bijzonder goede methode om de sportprestaties te verbeteren. Door te sportvasten worden de spieren zo omgebouwd dat ze veel meer energie uit vet kunnen halen. Hierdoor hoeven de suikers, waarvan een veel kleinere voorraad aanwezig is, minder aangesproken te worden. Het duurvermogen wordt derhalve veel groter. Duuratleten, zoals hardlopers en wielrenners, hebben ineens een veel groter vermogen tot de aanmaak van energie, zonder dat de tank leegraakt. Een ander voordeel is dat het herstel na het sporten sneller gaat.

In maart 2011 is in het Wielermagazine een artikel verschenen omtrent de resultaten van beloftewielrenner Daan de Groot. Onderstaand een samenvatting hiervan:


 
Voor de Sportvastenkuur  Na de Sportvastenkuur 
     
 Vo2max/kg  70,21  79,09
 Maximaal vermogen Watt  400  420
 Vermogen omslagpunt Watt  360  380
 Gewicht in KG  70,7  65,9
 Vet percentage  11  8
 Vermogen zone 0 Watt  200  240
 Vermogen zone 1 Watt  260  300
 Vermogen zone 2 Watt  300  340
 Rusthartslag  40  32

* Klik hier voor het artikel


Vitaliteitsresultaten:


Je vitaliteit hangt voor een groot gedeelte af van het vermogen van je lichaam en hersenen om veel energie te produceren. Tijdens de sportvastenkuur trainen we het lichaam, en dan met name de spieren en hersenen, om vet te gebruiken in plaats van suiker. De suikervoorraad wordt daardoor minder snel verbruikt en is dan vooral beschikbaar voor momenten dat je tijdelijk veel energie nodig hebt. Zulke momenten zijn bijvoorbeeld intensief sporten of geconcentreerd met je werk bezig zijn. Als je in de suikerstand staat en dus continu veel suikers verbruikt, blijft er weinig over voor deze intensieve momenten. Je komt aan het einde van een werkdag vermoeid thuis en hebt ook weinig energie tijdens het sporten.

Een ander, maar veel ingewikkelder, proces is dat je lichaam stressbestendiger wordt. Tijdens de sportvastenkuur activeren we genen die het lichaam belastbaarder maken tegen gifstoffen, psychische stress, kou en warmte, langdurige lichamelijke inspanning en weinig slaap. Deze genen, ook wel anti-aging genen genoemd, maken je dus ook gezonder.

Sportvasten levert je een enorme gezondheidswinst op en een lager risico op vrijwel alle Westerse ziektebeelden. Je suikerstofwisseling verbetert, je cholesterol daalt, je bloeddruk daalt in veel gevallen, allergieën kunnen verbeteren, je stemming wordt beter en uiteraard krijg of handhaaf je een gezonder gewicht. Er is een continue evaluatie van deze gezondheidseffecten en indien je een persoonlijke interesse hebt in bijvoorbeeld je cholesterol kan bloedonderzoek voor en na de sportvasten kuur verricht worden.

Sportvasten | sportvastenkuur.nl


www.sportvastenkuur.nl is onderdeel van Tim Personal Training en Coaching