Werkingsmechanisme Sportvasten

Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat personen waarvan de spieren vooral goed zijn in het verbranden van vet (zoals duursporters), over het algemeen slanker, vitaler en gezonder zijn. Daarbij komt dat ze vaak minder last hebben van overgewicht of gezondheidsproblemen als gevolg van de Westerse levensstijl en voedingsgewoonten.

Door de specifieke combinatie van sporten, vasten en het gebruik van bepaalde voedingssupplementen kan de stofwisseling zodanig beïnvloed worden, dat het verbranden van vet door de spieren wordt gestimuleerd. Zogenaamde type-2A spiervezels switchen dan van suiker- naar vetverbranding. Bij het maken van deze switch produceert het lichaam bepaalde hormonen en worden genen zodanig beïnvloed, dat de stofwisseling in het hele lichaam verandert. De betreffende genen zijn zogenaamde oergenen die mens en dier in staat stellen om in perioden van voedselschaarste toch op voedsel te kunnen jagen. Door de maatschappelijke veranderingen en huidige eet- en leefgewoonten wordt er nauwelijks nog een beroep gedaan op deze nuttige en beschermende oergenen.

De oergenen en hormonen zorgen er samen voor dat het lichaam extra mitochondriën (vetverbrandingsfabriekjes in de cel) gaat aanmaken en dat de verbranding van vetten verder gestimuleerd wordt. De energieproductie uit suiker en vet zal hierdoor beter in balans komen. Als gevolg hiervan wordt het lichaam slanker, neemt de behoefte aan suiker af en zal derhalve ook de druk op het insulinesysteem verminderen. Want wanneer spieren voornamelijk zijn ingesteld op het verbranden van suiker, veroorzaakt dit een sterk wisselende suikerspiegel met een sterkere behoefte aan suiker houdende voeding. Dit zorgt weer voor een grote druk op het insulinesysteem.

Lees meer over de achtergrond van vasten

 

Sportvasten | sportvastenkuur.nl


www.sportvastenkuur.nl is onderdeel van Tim Personal Training en Coaching