Sportvasten in de media

Fasting for three days can regenerate entire immunie system, study finds (juni 2014)
Dat sportvasten een gunstig resultaat heeft op de duursportprestaties, het lichaamsgewicht en de vitaliteit blijkt al jaren in de praktijk. Het wetenschappelijk bewijs dat vasten misschien toch wel eens de gezonde lifestyle methode voor de westerse mens is, wordt nu ook steeds meer door wetenschappers verkondigd. Een groep wetenschappers die al jaren onderzoek doet naar vasten publiceerden onlangs een studie waarin zij laten zien dat ook het immuunsysteem door 3 dagen vasten een "herstelswitch‎" (zij spreken van een "regeneration switch") doormaakt. Volgens professor Longo is vasten daarmee veelbelovend om mensen met een verzwakt immuunsysteem te laten herstellen door vasten.


Voedingswaarde Magazine 'is vasten gezond?' (dec 2013)
December begint, mede door de diskjockeys van 3FM in het Glazen Huis, een beetje de maand van het vasten te worden. Of het gezond is en wat vasten precies met je doet, daarover zijn de meningen verdeeld.

'Boost voor Bos' Belkin ploeg werkt met sportvastengoeroe Remco Verkaik aan nieuwe trainingsaanpak (dec 2013)
Succesvol, zo mag best het eerste jaar van Team Belkin genoemd worden. Voor stilzitten is echter geen tijd. Waar de concurrentie zich verbeterd is de wielerformatie ook al weer druk bezig met nieuwe impulsen voor 2014. Om die reden heeft Belkin sportvastengoeroe Remco Verkaik als adviseur in de arm genomen. Onder andere om sprinter Theo Bos naar een hoger niveau te tillen.

Ook voetbal ontdekt Sportvasten (dec 2013)
Het sportvasten is ook doorgedrongen tot de voetballerij. Met name spelers die worstelen met hun gewicht of een te hoog verpercentage, zoals FC Groningen spits Genero Zeefuik en Vitesse middenvelder Theo Janssen, hanteren de methodiek.

Fitter & Schlanker - Sportfasten (juni 2013)

Metabole schakelaars kruispunten tussen voeding en training (juli - aug 2013)
Onze genen spelen een cruciale rol bij de energieproductie en bij het wisselen tussen vet- en suikerverbranding. Deze genen sturen eiwitten aan die functioneren als schakelaars tussen voedingsinname en -verbruik. Kennis over de vier bekendste metabole schakelaars geeft belangrijke inzichten in hoe voeding invloed kan hebben op training, prestatie en gezondheid.

Angela Groothuizen: Een Sportvasten dieet, ja je leest het goed! (juni 2013)
Ik zit in een verlengde golfkar die Marco Borsato en mij naar een andere studio brengt...

Runnersworld: Nuchter trainen (april 2013)
Gaat het over alcoholgebruik en lopen, dan weten we natuurlijk allemaal dat het beter is om in nuchtere toestand te sporten. Maar hoe zit het met hardlopen op de nuchtere maag? Trainen met een lege maag lijkt een handige manier om af te vallen.

Quest Magazine Sportvasten (oktober 2013)

Wetenschappelijk artikel Sportvasten 'Evaluatie van de effecten van Sportvasten bij mannen met een leeftijd van 20-50 jaar - Deel 2: Indicatoren van duurconditie en vetverbranding (juli 2013)
Deze studie is onderdeel van een Thesis aan de University of Applied Sciences Saarbrücken. (Originele titel: ‘Evaluation der Auswirkungen von Sportfasten auf die Faktoren Körpergewicht, Bauchumfang, Körperfettanteil, Blutwerte, Ausdauerleistungsfähigkeit und Wohlbefinden bei Männer zwischen 20-50 Jahren’).

Libelle redactieblog: Sportvasten (mei 2013)
Anderhalve maand geleden, op 1 april - nee, geen grap! - begon ik met Sportvasten. Na mijn bijdrage aan Libelle 10 wilde ik eigenlijk wel weer iets strakker in mijn vel komen en nog belangrijker: van die ellenlange winterdip af.

Sportvasten: here we go again! - Hester Ozinga (feb 2013)
Sinds vorige week loop ik met het plan rond om wer een sportvastentraining in te plannen. Ik raakte met iemand in gesprek die op dat moment op dag 3 van de 10 daagse training was en kreeg heimwee...

Wetenschappelijk artikel Sportvasten 'Evaluatie van de effecten van Sportvasten bij mannen met een leeftijd van 20 - 50 jaar - Deel 1: gewicht, buikomvang en vetpercentage' (feb 2013)
Deze studie is onderdeel van een Thesis aan de University of Applied Sciences Saarbrücken. (Originele titel: 'Evaluation der Auswirkungen von Sportfasten auf die Factoren Körpergewicht, Baumchumfang, Köperfettanteil, Blutwerte, Ausdauerleistungsfähigkeit und Wohlbefinden bei Männer zwischen 20 - 50 Jahren').

Artikel Sportvasten 'Veldrijder Leon Brouwer is bezig aan zijn tweede jeugd' (jan 2013)
De Rotterdamse amateurwielrenner Leon Brouwer doet volgende week in het Amerikaanse Louisville (Kentucky) mee aan het wereldkampioenschap veldrijden voor masters in de leeftijdsklasse 35-39 jaar. Het is niet voor het eerst dat Leon Brouwer meedoet aan de titelstrijd. Vroeger werden deze wedstrijden gehouden in het Belgische Mol. "Ik ben daar een keer of vier van start gegaan", zegt Brouwer, die eenmaal vierde werd.

Artikel Sportvasten 'Naar de WK Masters in Kentucky'
 (jan 2013)
Hans de Wit, zijn begeleider in de materiaalpost bij veldritten, hoort het vaak. "Kijk Leon Brouwer, hij is dit seizoen veel beter gaan rijden." De rotterdammer beaamt die visie vna de buitenwacht. "Sportvasten maakte mij energieker en sterker."

Artikel Sportvasten 'Verbeter gezondheid met Sportvastenkuur' (jan 2013)
Goed voornemen: In tien dagen zo'n vier kilo afvallen en een conditieverbetering van 9 tot 14 procent? Dat resultaat belooft Sportvasten. Metro probeerde het uit!

Artikel Sportvasten in Fiets 'Is uithongeren goed voor je? De redactie deed het!'
 (jan 2013)
Je duurvermogen verbeteren? In plaats van weken urenlang trainen, kun je ook 10 dagen een half uurtje semi-intensief fietsen en daarbij 3 dagen vasten. Klinkt goed. Reden dat Sportvasten een grote schare 'believers' kent!

Artikel Sportvasten Sante 'Lekkerder sporten, fitter worden en een paar kilo verliezen
 (jan 2013)
Dat is de belofte van Sportvasten. Journalist Mensje Melchior nam de proef op de som. 'Ik heb de concentratie van een fruitvlieg, maar een blik op mijn spiegelbeeld maakt veel goed.

Artikel 'Dankzij Sportvasten kan Leon weer dromen' (dec 2012)
In een ver verleden kon Leon Brouwer (38) aardig overweg met een mountainbike. Hij bleek er aanleg voor te hebben en werd al snel geselecteerd voor de nationale juniorenselectie. Samen met bijvoorbeeld Gerben de Knegt, die er later zijn brood mee ging verdienen. Leon moest vanwege blessureleed de fiets aan de kant zetten. In zijn tweede sportleven bleek dat zijn liefde toch vooral uit ging  naar het veldrijden. Hij schopte het tot de amateurcategorie, haalde brond op het Nederlands kampioenschap, maar merkte dat zijn leeftijd hem steeds meer parten speelde. 

Blog Sportvasten: 'Dubbel geslaagd' (aug 2012)
In 2004 heeft Marcel Kruithof, toenmalig technisch redacteur van Fiets, in onze eigen extreem make over zich in zes maanden voorbereid op de Marmotte. In 2012 is Marcel opnieuw van plan de zware cyclo in de Alpen te gaan rijden. Wekelijks vertelt hij over zijn belevenissen op weg naar 7 juli in: Extreem make over 2.0: 8 jaar en 30 kilo verder.

Artikel '5 vragen over Sportvasten'
 (juli 2012)
Sportvasten is geen dieet. Het is een trainingskuur die bestaat uit sporten en vasten waarmee je je lichaam leert om meer vet te verbranden dan suikers. Zo verbeter je je sportprestaties en raak je ook wat gewicht kwijt. GezondheidsNet stelde de bedenker, medisch bioloog Remco Verkaik, vijf vragen over zijn trainingsmethode.

Artikel 'Niet meer te stoppen na mijn 10-daagse Sportvastentraining'
 (juli 2012)
De wekker gaat echt veel te vroeg. Het plan was om een rondje te gaan hardlopen voor mijn werkdag begint. Ik heb serieus altijd briljante plannen,  alleen de uitvoer valt 's ochtends vroeg wel eens wat tegen...

Artikel Sportvasten Martinloopt.nl 'Op 2 bidonnetjes water'
 (juli 2012)
Voeding, er is veel over geschreven, zo ook over sportvoeding. Als je een beetje hardloper vraagt wat ie voor eentraining of wedstrijd eet, zal je 99 van de 100 maal horen, veel koolhydraten! En ja, p de vervolgvraag waarom iekoolhydraten eet, krijg je steevast te horen 'omdat je tijdens het hardlopen veelkoolhydraten verbruikt'! Maar is deze klassieke theorie juist?

Artikel 'Wereld voor Fietsers' (juni 2012)
Door de specifieke combinatie van sporten, vasten en het gebruik van bepaalde voedingssupplementen kan de stofwisseling zodanig beïnvloed worden, dat verbranding van vet in plaats van suiker door de spieren wordt gestimuleerd. Zogenaamde type-2A spiervezels 'switchen' dan van suiker naar vetverbranding. Bij het maken van deze switch produceert het lichaam bepaalde hormonen en worden genen zodanig beïnvloed, dat de stofwisseling in het hele lichaam verandert. Hierdoor functioneert het lichaam efficienter bij het sporten. 

Artikel Sportvasten Het Belang van Limburg 'Vasten of diëten na de feesten?' (januari 2012)
Sportvasten is de nieuwste trend in de sportwereld. Het idee komt uit de koker van een atletiektrainer, die een middel zocht én vond om de prestaties van zijn atleten op ultrakorte tijd te laten peiken. Zijn systeem? Tien dagen zuinig zijn met eten, gecombineerd met elke dag een intensieve maar korte training waardoor het metabolisme de switch maakt naar vetverbranding. Lijkt simpel, maar het vraagt wel wat volharding. 

Artikel Sportvasten Grazia 'Bridget: Ik moet weer flink aan de bak' (januari 2012)
Aan goede voornemens doet Bridget Maasland niet. Maar voor 2012 heeft ze een heel duidelijk doel voor ogen: super in shape naar de Oscars. Zo pakt de presentatrice dat aan. 

Artikel Sportvasten Vlaamse Wielrijders Bond 'Sportvasten' (januari 2012)
Sportvasten is een nieuwe trend: hard trainen en weinig of helemaal niets eten. Dat zou je spieren leren om eer vet te verbranden in plaats van suikers. En het effect zou bovendien duurzaam zijn!

Artikel Sportvasten Telegraaf 'Turbotrainen is de toekomst' (december 2010)
Sportvasten biedt uitkomst als remedie tegen welvaartsziekten, door Luuk Blijboom, Telegraaf.

Artikel Sportvasten Wielermagazine 'Wat is Sportvasten' (maart 2011)
Tien dagen nauwelijks eten maar wel trainen, dat is sportvasten in een notendop. Het is een nieuwe trainingsmethode, die ontwikkeld is door medisch bioloog Remco Verkaik en die indruist tegen alle bestaande trainingswetten. Trainer Koen de Jong is alvast helemaal om: 'Voor wielrenners is één kuur Sportvasten per jaar een uitstekende aanvulling op de training.' 

Artikel Sportvasten Body Life 'De nieuwste trainingsmethode om af te vallen' (januari 2011)
Sportvasten: de naam zegt het al en is een combinatie van sporten en vasten. Het is een nieuwe methode om snel e nop een verantwoorde manier af te vallen. Sportvasten is ee nkuur van maximaal 10 dagen waarin afbouw-, vasten- en opbouwdagen opgenomen zijn.

Artikel Sportvasten Bram Bakker 'De link tussen roze Assepoesters en mierzoete drankjes' (februari 2011)
De link tussen roze Assepoesters en mierzoete drankjes.

Artikel Sportvasten Run2Day 'Van suiker naar vet' (mei 2011)
Sportvasten is waarschijnlijk de meest controversiële herstelmethode in dit minidossier. We hebben het hier niet over tijdelijk herstel, maar over een algehele toename van de vitaliteit als gevolg van een kortdurende (sap)vastenkuur in combinatie met dagelijkse training.

Artikel Sportvasten Wartaal 'Sportvasten voor optimale gezondheid en afvallen' (januari 2011)
Vasten is een eeuwenoude methode die in veel culturen en religies gebruikt wordt om mentaal en/of fysiek fitter te worden. Vaak wordt er in deze traditionele (sap)vastenkuren nauwelijks of niets gegeten. In de duizenden jaren dat vasten gebruikt wordt, zijn er allerlei gezondheidseffecten beschreven. vooral bij de chronische westerse ziektebeelden en afslanken is vasten een fantastische remedie, vaak krachtiger en effectiever dan geneesmiddelen. In kuurlanden zoals Duitsland en India kan vasten daarom vaak een onderdeel van de medische behandeling zijn en houden veel artsen en ziekenhuizen rekening met vasten als therapie.

Artikel Sportvasten Body Life 'Sportvasten in de praktijk getest' (maart 2011)
In het vorige nummer van BodyLIFE hebben we aandacht besteed aan de methode van Sportvasten. Dit is een kuur van maximaal 10 dagen waarin afbouw-, vasten- en opbouwdagen opgenomen zijn.

Artikel Sportvasten BLVD man 'Je bierbuik is geen ballast meer, maar energiebron' (juni 2011)
Tien dagen geen koolhydraten en wel sporten. Dat is Sportvasten in een notendop. Zwaar? Ja loodzwaar, maar de resultaten zijn bijzonder goed: meer energie en minder gewicht. Sportvasten is ontwikkeld door Medisch bioloog Remco Verkaik. Veel sporters zweren erbij. 

Artikel Sportvasten Runner's World 'De dubbele opdonder' (september 2011)
Sportvasten is geen dieet, maar een trainingsmethode. Even wennen is het wel. 'Ervaren sportvasters kunnen een marathon lopen zonder gelletjes of koolhydraatdranken.'

Artikel Sportvasten Beau Monde 'Opvallen en afvallen' (augustus 2011)
Socialite Morris (24, single) is de hoofdstedelijke Paris Hilton. Hij doet de seating voor alle hippe clubs en restaurants, dus als je hem niet kent, kom je nergens binnen. Vanaf nu schrijft hij over zijn ervaringen, exclusief in Beau Monde.

Artikel Sportvasten Santé 'Sportvasten'  (oktober 2011)
Tien dagen nauwelijks eten én elke dag sporten. Sportvasten is afzien. Maar je valt er wel van af, voelt je fit en drukt je zoetbehoefte misschien wel voorgoed de kop in.

Artikel Sportvasten GPD 'Slank en fit door vasten en sporten' (december 2011)
Twee tot drie keer per week sporten en toch geen grammetje afvallen. Mediisch bioloog Remco Verkaik bedacht een methode om deze frustratie voorgoed de kop in te drukken: Sportvasten. Tien dagen nauwelijks eten én elke dag sporten. Je valt er van af en wordt nog fitter ook.


www.sportvastenkuur.nl is onderdeel van TIM Personal Training en Coaching